Stad & Esch Randweg

Repair Café, een goed idee!

Vandaag deed ik mee met het Repair Café. Ik had me al aangemeld voor de eerste keer, maar toen kon ik niet. Herstellen van textiel is mijn specialiteit. Kleding, huishoudtextiel, knuffelbeesten, jammer om weg te gooien als er een scheurtje of gaatje in zit of een knoopje van af is. Misschien ben je niet handig, of weet je niet waar te beginnen. Ik heb hiervoor geleerd en al vele jaren ervaring. Dus doe ik mee met het Repair Café.

Vandaag had ik daar niet veel te doen. Ik hield me bezig met een eigen verstelwerkje en had ondertussen fijne gesprekken met bezoekers. Er kwam wel iemand langs met een jasje met kapotte zakken, maar zij ging zelf aan het werk. Ze had alleen behoefte aan wat raad en gezelschap. Daar is het Repair Café ook voor. Het heet toch 'Café'! 

Van tevoren wist ik niet wat ik kon verwachten. Zouden er veel mensen komen? Wat voor klusjes zouden er te doen zijn? In het begin waren er zoveel bezoekers dat ze moesten wachten op hun beurt. Althans, als ze een elektrisch apparaat te repareren hadden. Die kleine elektrische apparaten werden het meest binnengebracht, vooral radio's en broodroosters. Drie vrijwilligers tegelijk waren er bezig met die reparaties, waar best veel tijd in ging zitten. Als ik had gewild, had ik ook met het uit elkaar halen van een broodrooster bezig kunnen zijn. Maar daar waag ik me niet aan. Uit elkaar valt wel mee … maar komt het dan weer goed in elkaar? 

Toch had ik niet het gevoel dat ik er voor niks zat. Het Repair Café heeft dus ook een sociale kant. Bezoekers en vrijwilligers raken in gesprek met elkaar. Er komt van alles ter sprake. Zo kwam ik op het idee dat er behalve reparatieklusjes ook wel 'adviesgesprekken' aangeboden zouden kunnen worden. Daarmee bedoel ik zoiets als 'coaching', adviezen over instanties en het invullen van formulieren en over klussen in huis natuurlijk. Er kan ook een soort buddy-systeem bij komen: contacten leggen om dingen samen te gaan doen, zoals wandelen, eten (en koken), tuinieren. 

Volgens mij is er heel veel mogelijk met het Repair Café als uitgangspunt. Ik zag het zelfs al voor me als een eetcafeetje, elke dag op bepaalde tijden open, met koffie, thee, limonade, koek, maar ook lunch en avondeten (wat de pot schaft, van gezonde verse ingrediënten) en reparatiehoeken met alle benodigde gereedschappen en materialen en begeleiding door vrijwilligers … Toekomstdroom voor De Basis?

 

Inge Leonora den Ouden