Stad & Esch Randweg

Repair Café, waardevoller dan je denkt

In Meppel is het Repair Café geopend! Iedere laatste zaterdag van de maand kan jij je kapotte spullen repareren, samen met iemand die er verstand van heeft. Zo kunnen kleren, knuffels, apparaten, tuingereedschap en meubels weer jaren mee. Maar waarom zou je aan de sjouw gaan met iets wat kapot is?

Repair Café een goed idee?
In Nederland zijn we heel goed in het verwerken van afval. We scheiden blik, glas, papier. We leveren batterijen in en alles met een stekker eraan. De voddenboer is overgegaan in grootschalige inzameling van kleding. De schillenboer is nu “van gft naar compost”. Bij dit alles is de waarde van de grondstoffen de motor voor hergebruik. Hoe meer het ons waard is hoe beter de inzameling is geregeld. Met elkaar gooien we zo een heleboel weg. Ook spullen die met een kleine reparatie nog prima jaren mee kunnen. Wat is de waarde van deze spullen voor jou? En wat is de waarde van herstel voor een duurzaam en sociaal leven? Die kleine inspanning van jou om met het kapotte goed naar het Repair Cafe te komen is waardevoller dan je denkt!

Weggooien mooi niet!
Want als jij iets laat maken in het Repair Café komen drie dingen samen. Je ontmoet mensen, je deelt kennis over verschillende technieken met elkaar en je bent je er van bewust dat duurzaam leven niet alleen een sluitstuk is maar ook een begin kent.  Duurzaam bijdragen aan een duurzame maatschappij is meer dan alleen met een goed gevoel je afval kwijt kunnen. Al die spullen die we met elkaar kopen kunnen wel wat duurzamer gemaakt worden. Een apparaat wat jaren meekan en gerepareerd kan worden scheelt weer in de productie. En als er ergens wat te winnen valt voor duurzaam leven, dan is het bij het begin van de keten. Duurzaam kopen is dan niet alleen milieubewust kijken wat het scheelt in energie of watergebruik. Als jij langer met je spullen kan doen scheelt dat ook weer grondstoffen, CO2-uitstoot en transport. Dus als jij je bewust bent dat repareren ook tot de mogelijkheden moet horen, koop je anders in. En doe je een appél op fabrikanten om minder wegwerpspullen te maken.

Samen iets maken is ook gewoon leuk. Je ontmoet elkaar, inspireert elkaar en deelt kennis. Je deelt ook de blijdschap met elkaar als het kapotte ding het weer doet. De tevredenheid dat je het samen gefikst hebt, of de dankbaarheid dat iemand anders er wel uit kwam. Of gewoon het blije gevoel dat iets waardevols voor jou nog een tijdje mee kan.

Doe jij mee?
Het kan nu dus ook in Meppel. Samen aan de slag om iets wat niet meer werkt weer te repareren. Leren van elkaar én elkaar ontmoeten. Jouw kennis inzetten voor anderen die er niet uit komen. Alles wat je mee kan nemen naar het Repair Café proberen we, samen met jou, te repareren. Ik heb nog een kapotte bats staan en hoop dat de steel weer aan mijn vergiet kan worden gezet. Anderen gingen tevreden naar huis toen hun radio, broodrooster, mixer en speelgoedhond weer werkte. Zelf kan ik weer helpen met een oog of oor aan een geliefde knuffel of pop zetten. Zo helpen we elkaar en doen we samen sociaal duurzaam.

Kom jij ook naar het Repair Café? Op zaterdag 29 oktober is het extra feest. We gaan dan officieel openen. Voor de kleine klusser is er een bouwhoek en extra mogelijkheid om je speelgoed weer te maken. Voor wie zelf aan de slag wil is er een uitleg over banden plakken en een workshop houtbewerking. Wethouder Stam komt langs en er staan vrijwilligers voor je klaar om je te helpen met het repareren van wat jij meeneemt. En voor wie er niet uitkomt met zijn smartphone of tablet is er hulp. Natuurlijk staat er koffie voor je klaar! Van 9.30  tot 13.00 op de Groenmarktstraat 6 in Meppel.

 

Willemijn van Schilfgaarde

Ik zet me in voor bewust en duurzaam leven.
Kijk ook eens bij
www.bewustmeppel.nl

Het Repair Café Meppel is een initiatief van de Basis Meppel en de Protestantse Gemeente Meppel.