Stad & Esch Randweg

Werken vanuit je Kracht!

Talenten, drijfveren, kwaliteiten, competenties… Als werknemer of ondernemer zijn er veel manieren om te kijken waar jouw kracht ligt binnen het werk. Ook werkgevers willen graag toetsen waar jouw kracht ligt, door verschillende on- en offline tools in te zetten. Het internet staat dan ook vol met toetsjes, testen en inzichten.

Maar is je kracht alleen bewust en via je hoofd te onderzoeken? En heb je het gevoel dat die kracht in je werk volledig wordt benut? Jouw kracht is onder te verdelen in lichamelijke kracht, je gedachtenkracht, je emotionele kracht en je intuïtieve kracht. Dat wil zeggen dat je via verschillende routes ook jouw kracht kan vergroten. Dat lijdt dan weer op de andere niveaus tot een positief welbevinden.

Je lichaam is één grote organisatie van hormonen. Als je ervoor zorgt dat de juiste hormonen worden aangemaakt kan je je door de dagen heen veel krachtiger voelen. Als je tijdens het werk je houding groter en opener maakt verlaag je je cortisol, oftewel je stresshormoon. Net zoals wanneer je ademhaalt vanuit je buik. Daarnaast krijg je door te glimlachen een berg met endorfine binnen, hét gelukshormoon. Dit werkt zelfs wanneer je nep-glimlacht of een pen in je mond stopt, waardoor je mondhoeken naar buiten gaan staan.

Afgelopen week gaf ik een workshop en vroeg ik alle deelnemers om bij de andere deelnemers complimenten op te schrijven. Nog voordat iedereen de gekregen complimenten had gelezen vroeg ik of iemand zijn complimenten níet meende. ‘Natuurlijk niet, ik meen het allemaal.‘ Was bij iedereen de reactie. Iedereen beloofde dan ook, dat hij de gekregen complimenten zou geloven. Dat is gedachtenkracht! Positief denken. Je hebt echt een keuze of je een complimentje gelooft of niet. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar vol nieuwsgierigheid, met een open houding en zonder al die negatieve stemmetjes sta je echt krachtiger in het leven!

Als je positieve emoties ervaart zijn ze vaak volop aanwezig, maar negatieve emoties worden geregeld weggestopt. Door je emoties juist wel te kunnen delen kan je authentiek zijn. Dat betekent echt zijn, betrouwbaar, geloofwaardig, puur. Waardoor je je krachtig zal voelen, ook binnen het werk. Maar kracht bestaat niet zonder kwetsbaarheid. Het één kan niet zonder het ander. Door je echte emoties te laten zien kan je gemakkelijker in de flow raken, zodat ruimte en tijd even verdwijnen. Een staat waarin je je heel gelukkig en krachtig voelt.

Je intuïtieve kracht, het onderbewuste, is de stem in jezelf die weet wat voor jou het beste is. De stem van je hart. Dat je jezelf bent, dat je je bewust bent van wat je wilt en waar je voor staat. De dingen waar je spreekwoordelijk van gaat kwispelen. Door geregeld stilte te ervaren kan je luisteren naar je intuïtieve kracht en zal hij je vertellen wat het beste voor jou is. Om de beste keuzes te maken binnen het werk kan je je gedachtekracht combineren met je intuïtieve stem.

Echt waar. Jij bent krachtig! Door steeds een ander stukje van jezelf ‘aan’ te zetten kan je meer en meer gaan sprankelen in je leven en kan jij krachtig in je werk gaan staan!

 

Maud Stevers